Dela nyhet
Föreningsbesök: DHR arbetar för inkludering
23 jan 2022 0 kommentarer
HISO består av cirka 100 medlemsföreningar i Helsingborg.
Just nu pågår ett arbete med att besöka dem och deras verksamhet för att få bättre relationer med människorna i föreningarna samt att sätta sig in i de problem och möjligheter som finns.
I de fall som det är lämpligt inleds även en dialog med representanter för Helsingborgs stad.
Denna gång möter vi DHR Helsingborg.
DHR är en medlemsförening i HISO som sticker ut. Det bedrivs inte idrott i den vanliga meningen.
Så vi tar det från början.
DHR står för ”Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet”. Slagord som skulle kunna passa vilken traditionell idrottsförening som helst, men får en mer konkret betydelse då DHR riktar sig mot personer med olika former av funktionsnedsättning.
– Delaktighet är inget vi får i gåva utan något vi ständigt måste arbeta för, så att personer med nedsatt rörelseförmåga ska bli fullt jämställda, jämlika och delaktiga i samhället, förklarar Henrik Andersson, ordförande i DHR Helsingborg.
DHR har funnits i 100 år 2024 och har ett 20-tal distrikt där Helsingborg är ett. Andersson har två år bakom sig som ordförande och är drivande i många frågor.
Själv är han rullstolsburen efter en förlossningsskada med gravt ryggmärgsbråck som diagnos. Han är förlamad från bröstet och ned.
– Under hela min uppväxt har jag haft föräldrar som varit väldigt engagerade i frågor som rör tillgänglighet. De startade Handikappföreningen Glimten 1978, men jag var med och lade ner den för fyra år sedan.
– Varför? För att vi tappade medlemmar och behövde arbeta på ett annat sätt. DHR hade en färdig plattform och är en påverkansorganisation inom funktionsfrågor där vi vävt in idrotten. Dessutom vill jag poängtera att vi är partipolitiskt obundna.
Henrik Andersson är uppväxt i Mörarp och bor nu inne i Helsingborg, en stad han kan väl och därtill dess föreningsliv. Mycket har hänt under de senaste 40 åren när det kommer till det vardagliga livet för människor med funktionsnedsättning.
– När jag växte upp på 70- och 80-talet fanns det knappt personer i rullstol på stab. Idag ser man människor i rullstol överallt hela tiden utan att någon tänker speciellt mycket på det. Det är en grupp människor som inte göms undan av samhället längre.
Andersson poängterar att klyftan mellan funktionsnedsatta och icke funktionsnedsatta har minskat - och att idrotten varit en stor anledning till det.
– Vår grupp med människor kan vara med på så mycket mer och vi syns på ett helt annat sätt. Tyvärr fallerar våra möjligheter på saker som man kanske tar för givet ska fungera, som nekande av personlig assistans och färdtjänst som inte fungerar vilket är motverkande för att bli en del av samhället. Vi får jobba med det.
– Som exempel kan jag nämna att blinda får inte färdtjänst längre. Och då undrar man ju, vilken är nästa grupp? Många gånger är det logistiken som sätter stopp för funktionsnedsatta att kunna idrotta som alla andra människor och det är svårt att acceptera. Föreningslivet tar steg framåt, andra grundläggande funktioner tar steg tillbaka, Andersson poängterar:
– Helsingborgs Stad säger att samhället ska vara inkluderande, men det är Region Skåne som har ansvar för de frågorna och de i sin tur går emot de reglerna. Personliga assistanser tilldelas efter individuella bedömningar gällande grundläggande behov - som ska anges i sekunder hur momenten, exempelvis toalettbesök, sköts.
Så för att summera?
– Fungerar saker som färdtjänst och personlig assistans kan funktionsnedsatta vara med på ett helt annat sätt numera, vi ska dock inte ta det för givet. Och jag märker att föreningarna blir förvånade när de inser att sådant är ett stort hinder.
HISO är en av aktörerna i Fungera Mera, det arvsfondsprojekt som det går att läsa mer om här. Under januaris tio första söndagar drivs prova på-verksamhet i Olympiahallen med ett flertal idrotter. DHR har varit en viktig samarbetspartner för att få det att fungera - och tanken är att DHR ska driva verksamheten vidare när de tio veckorna är över.
– Fungera Mera-projektet har fått spridning inom vår målgrupp, inte minst sedan HD och SVT varit på plats och gjort reportage - och dessutom har vi fått en fantastisk kontakt på särskolan vilket är värdefullt. Vi tittar just nu på hur det ska kunna finansieras i fortsättningen. Vi får söka pengar från fonder och från kommunen - tyvärr är det svårt för oss att hitta sponsorer i näringslivet.
Nästa fråga är bred.
Hur stort är behovet för funktionsnedsatta att komma i rörelse?
– Överlag mycket stort. Vi har inte full koll på alla i målgruppen i Helsingborg och räknar med att det finns flera tusen som inte är medlemmar i DHR som skulle ha nytta av att hitta vägar ut i föreningslivet. Tack vare Fungera Mera-projektet har vi kunnat nå ut till många fler och vi börjar redan se effekter. Vi måste kommunicera ut vad som händer och arbeta långsiktigt.
När denna intervju görs arrangeras testverksamheten för tredje söndagen i följd.
– Responsen har varit god. Man måste utgå från noll, men många som kommer hit kommer uppenbarligen tillbaka. Ordet sprider sig. Idrotten är inkluderande och detta är ett bevis på det.
I DHR finns det en särskild sport som utövas på både nationell och internationell nivå.
Boccia!
– Det är en sport som är skapad för CP-skadade, där man spelar med läderbollar med granulat. Boule fungerar inte riktigt av olika skäl. Ska man spela på internationell nivå så är det exempelvis bara gravt CP-skadade som får spela. I Sverige och Norden har vi undantag.
På somrarna bedrivs verksamheten ute på Heden, men nu i januari har alla som vill möjligheten att testa på boccia i Olympiahallen mellan 13-15.
– Många är nyfikna och det är kul rent fysiskt, men det sociala är minst lika viktigt - om inte viktigare. Vi reser en del på tävlingar och det är ett sätt att komma iväg och göra någonting tillsammans under gemensamt flagg. Vi är i dagsläget bara tre spelare och behöver bli fler. Därför hoppas jag att dessa prova på-träningar kan bli ett rekryteringsverktyg.
– Extra kul är det att personer kommit hit och upptäckt padeln. Det har blivit så pass uppskattat att vi nog kommer att starta en enskild sektion bara för det.
Hur fungerar er dialog med Helsingborgs Stad?
– I vårat fall försöker vi att lyfta alla lokala frågor som rör exempelvis tillgänglighet genom DHS. Men de tjänstemän och politiker som vi har kontakt med tycket jag är öppna och positiva. Framöver kommer vi att behöva titta på möjligheterna att bedriva verksamheten i en lokala där vi har all verksamhet på samma ställe. Delvis just på grund av logistikskäl. Jag hoppas och tror att vi kommer att ha fortsatt god relation med staden i dessa frågor.
Kontaktuppgifter till Henrik Andersson och DHR.
0769-484121
DHR - Helsingborg - DHR - Helsingborg % %
Vill du att HISO kommer till din förening?
Kontakta: christoffer.ekmark@hiso.se
HISO ska verka för:
att vara stöttande organisation för föreningar verksamma och registrerade i Helsingborg.
att vara en sammanhållande länk mellan Helsingborgs stad och föreningar.
att tillvarata och se till föreningarnas bästa.
att främja samarbetet mellan idrottsföreningar, och övriga ideella organisationer
att medverka och samtala om ekonomiskt stöd till idrottsföreningarna och planering av nya anläggningar.
Kommentarer